nyheter

Sverige antar lag som sänker åldern för att byta juridiskt kön från 18 till 16 år

Sveriges riksdag har antagit en lag som sänker åldersgränsen för att ändra juridiskt kön från 18 till 16 år och gör processen enklare.

Lagen antogs med 234 röster för och 94 röster emot i Sveriges riksdag.

Trots att Sverige var det första landet att göra könsbyte lagligt, 1972, har den nya lagen väckt intensiv debatt.

Vissa menar att den kommer att göra en ”viktig skillnad” men kritiker menar att mer forskning behövs.

För närvarande måste svenskar ha en läkares diagnos på könsdysfori för att få ändra sitt juridiskt erkända kön.

Men enligt den nya lagen – som skulle träda i kraft i juli 2025 – kommer processen att bli enklare, till exempel kommer ett kortare samråd med en läkare eller en psykolog att vara tillräckligt, tillsammans med godkännande från Socialstyrelsen.

Att juridiskt ändra en persons kön kommer också att vara möjligt från 16 års ålder, även om personer under 18 år kommer att behöva godkännande från sina föräldrar eller vårdnadshavare, en läkare och Socialstyrelsen.

Den nya lagen kommer också att skilja processen att ändra juridiskt kön från könskirurgi, som fortfarande kommer att behöva en längre bedömning och fortfarande bara kommer att vara tillåtet från 18 års ålder.

”Det är inte rimligt att det ska vara samma krav för att ändra juridiskt kön som för att göra en irreversibel könsbekräftande operation”, sade Johan Hultberg från Moderaterna under en sex timmar lång debatt i riksdagen.

”De allra flesta svenskar kommer aldrig att märka att lagen har ändrats, men för ett antal transpersoner innebär den nya lagen en stor och viktig skillnad”, tillade han.

Men planen är impopulär bland dem på högerkanten.

Kristdemokraterna – som ingår i regeringens koalition – och högerextrema Sverigedemokraterna – som har stöttat regeringen – stödde båda inte lagen, och många parlamentsledamöter sa att de först ville se mer forskning om könsdysfori.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sade att han tyckte att det var ”beklagligt att ett förslag som uppenbarligen saknar stöd bland befolkningen så lättvindigt röstas igenom”.

Statsminister Ulf Kristersson har försvarat förslaget som ”balanserat och ansvarsfullt”.

Allmänheten har också generellt varit mindre positiv till lagändringen, och en nyligen genomförd undersökning av TV4 visade att 59% av svenskarna tyckte att det var ett dåligt eller mycket dåligt förslag, medan 22% tyckte att det var ett bra förslag, rapporterade Reuters.

Ett antal europeiska länder har redan antagit lagar som gör det lättare för människor att ändra sitt juridiska kön.

Förra veckan antog det tyska parlamentet en liknande lag som inte längre kräver läkarintyg för att ändra juridiskt kön – även för personer under 16 år, även om de behöver samtycke från sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Och förra året gav Spanien sitt slutliga godkännande till en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att ändra juridiskt kön utan medicinsk bedömning.

I Storbritannien behöver du en medicinsk diagnos av könsdysfori för att ändra ditt juridiskt erkända kön, eller uppfylla vissa andra kriterier, inklusive att ha genomgått könskirurgi och levt ”i ditt bekräftade kön i minst två år”.

Billiga Fotbollskläder Barn |