nyheter

Så påverkas bygghandeln av situationen i Röda havet

I november 2023 började den islamistiska rörelsen Huthirebellerna att attackera handelsfartyg utanför Jemen. Konflikten är ett sätt att hämnas kriget i Gaza och påverkar hela världshandeln.

De senaste fem åren har kantats av en rad extraordinära utmaningar, med pandemi, sanktioner och Ukrainakrig i spetsen. Sedan konflikten i Gaza intensifierades i slutet av 2023 har världshandeln påverkats ytterligare. Huthirebellerna attackerar handelsfartyg, vilket bland annat drabbar svenska bygghandlare.

Logistikansvariga på Beijer, Ahlsell och Derome beskriver för ByggMaterial att situationen kan leda till prishöjningar på vissa produktområden. Dessa beror i huvudsak på att fraktpriset från Asien har nästintill tredubblats. Skeppen tvingas ta omvägar som förlänger leveranstiden med två till tre veckor och det påverkar slutpriset på produkt i olika stor utsträckning, utifrån dess värde i en container.

– Färdiga produkter som vi importerar från Asien blir mer påverkade av höjda fraktkostnader. Det rör framför allt produkter med lågt varuvärde i förhållande till fraktandelen. Våra leverantörer har aviserat oss muntligt om prisjustering kopplat till frakt framöver, på till exempel träbaserade skivor som Formply och K-ply, säger Martin Axelsson, koncerninköpschef på Derome.

I nuläget väntar sig varken Beijer, Ahlsell eller Derome att situationen kommer att orsaka några större materialbrister. Detta framför allt eftersom de senaste årens extraordinära utmaningar har gjort att de, precis som de flesta andra seriösa handelsaktörerna, har sett över sina värdekedjor och byggt upp säkerhetslager för att stå bättre förberedda inför oväntade situationer.

Lagren är dock inte oändliga och det finns risk för större påverkan framöver, beroende på hur Röda havet-situationen artar sig. Martin Axelsson på Derome berättar att en del av deras leverantörer har minskat sina lagervolymer på sistone för att minska kapitalbindningen och öka lageromsättningshastigheten. För dessa leverantörer skulle några ytterligare veckors leveransförseningar från Asien kunna påverka leveranssäkerheten.

– Vid materialbrist hos leverantörer med produktion i Asien tvingas vi vända oss till andra leverantörer av likvärdiga varor. För träbaserade skivor specifikt skulle konsekvensen av ytterligare leveransförseningar sannolikt bli att vi på kort sikt behöver sälja endast eller en större andel av produkter producerade i Europa under en period, med en ökad prisbild, säger han.

Billiga Fotbollskläder Barn |