nyheter

Sveriges försvarskommitté rekommenderar en ökning av landets militärbudget med 5 miljarder dollar fram till 2030

Sverige bör öka sin militärbudget med nästan 5 miljarder dollar fram till 2030 för att stärka sitt luftförsvar och öka antalet värnpliktiga, rekommenderade en svensk parlamentarisk kommitté på fredagen.

Det skandinaviska landet anslöt sig till Nato-alliansen i mars och gick därmed ifrån en decennielång neutralitetspolitik i kölvattnet av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

I betänkandet från försvarsutskottet, som består av representanter för de åtta politiska partier som sitter i Sveriges riksdag, sägs att Nato-medlemskapet och det allvarliga säkerhetsläget kräver högre ambitioner. ”Ett väpnat angrepp mot Sverige eller våra allierade kan inte uteslutas”, skriver försvarsberedningen i sin rapport ”Stark försvarsförmåga, Sverige som allierad”.

Sveriges luftförsvar måste också byggas ut för att möta hot från obemannade flygande farkoster, fler jakt- och kryssningsrobotar måste köpas in och marinen bör få mer personal, enligt den nästan 300-sidiga rapporten som också föreslår att antalet värnpliktiga successivt ska öka till 12.000 år 2032. För närvarande finns det cirka 8.000 värnpliktiga i Sverige.

Rekommendationen följer på liknande åtgärder i de två skandinaviska grannländerna, som båda sedan länge är medlemmar i Nato. Tidigare denna månad meddelade Norge att man gradvis kommer att öka antalet värnpliktiga soldater från 9.000 i dagsläget till 13.500 år 2036. Samtidigt meddelade Danmark förra månaden att man vill öka antalet ungdomar som gör militärtjänst genom att utvidga värnplikten till att även omfatta kvinnor och förlänga tjänstgöringstiden från fyra till 11 månader.

Sveriges nuvarande militärbudget är cirka 11 miljarder dollar.

Den borgerliga trepartikoalitionen under statsminister Ulf Kristersson kommer sannolikt att följa de flesta av kommissionens rekommendationer i rapporten, som presenterades i fredags.

Billiga Fotbollskläder Barn |