nyheter

Haverikommissionen kopplas in efter bilolyckan på färjan i Norrtälje

En man och en kvinna i 75-årsåldern dog under söndagen när deras bil körde av en färja och hamnade i vattnet i Furusund, Norrtälje.

Nu har polisen anmält händelsen till Statens Haverikommission.

– I dag är planen att bärga fordonet och genomföra en teknisk undersökning, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Larmet till Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, kom klockan 17.29 på söndagen. En bil hade då kört av färjan som skulle gå från Furusund till Yxlan i Norrtälje skärgård utanför Stockholm.

En stor räddningsinsats inleddes och vid 18.20-tiden hade dykare dragit upp en man och en kvinna i 75-årsåldern ur vattnet. Deras liv gick inte att rädda.

Bilen körde av okänd anledning genom bommarna på färjan. Polisen utreder nu dödsfallen rutinmässigt som vårdlöshet i trafik och vållande till annans död.

– Det var en bil som körde på färjan som inte stannade, utan helt enkelt fortsatte ut på andra sidan, säger Jonas Franzén vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, till TT.

Bilen körde rakt igenom de grindar som finns ytterst på färjan. Tanken är också att grindarna ska ge vika när en bil åker igenom.

– Om båten behöver utrymmas och grindarna fastnat så måste man ju kunna komma därifrån, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Färjan Merkurius kör fram och tillbaka mellan Furusund oh Yxlan ungefär en gång i halvtimmen på vardagar.
”Samlar in fakta”

Polisens plan är att bärga bilen under måndagen för att genomföra en teknisk undersökning. Färjetrafiken kommer då stängas av under ett par timmar.

Polisen har också anmält händelsen till Statens Haverikommission som fått den på sitt bord.

– Vi håller på att samla in fakta och bedöma om det är en sådan händelse som ska utredas av oss eller inte, säger utredaren Kristina Börjevik Kovaniemi.

Om Haverikommissionen ska göra en regelrätt utredning är fortfarande inte bestämt.

– Jag håller på att prata med vår sjöutredare. Det vi tittar på är vilken typ av verksamhet det handlar om, om det var en olycka och vilka konsekvenser det fått, säger Kristina Börjevik Kovaniemi.

Under måndagen går linjen som vanligt mellan Furusund och Yxlan i Norrtälje skärgård. Det är oklart när bilen ska bärgas.

– Då kommer de ju behöva utrymmet eftersom det hände vid själva leden. Då behöver vi kanske ett stopp under tiden, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket som kör linjen.

Billiga Fotbollskläder Barn |